X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO - Edycja: 2017-10-13 - 2017-10-15

TYGIEL SMAKÓW

 Konkurs Tygiel Smaków 2017

Nagrodę główną w Konkursie "Tygiel Smaków 2017" otrzymał jogurt naturalny 9%, którego producentem jest PPH Klimeko - Bogusław Klimczak. Gratulujemy!

Produkty z Województwa Łódzkiego nominowane do konkursu TYGIEL SMAKÓW 2017:

- w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
kiełbasa Felinowska - producent: Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak.

- w kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone):
buraki plastry 500 ml - producent: ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna.

- w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
chleb żytni razowy za słonecznikiem 400 g - producent: Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków.

- w kategorii gotowe dania i potrawy:
domowe zrazy wołowe zawijane - producent: KOWAL - Aleksandra Kowalska.

- w kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
sok jabłkowy z sokiem z owoców róży - producent: Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr.

- w kategorii inne produkty:
ser twarogowy szczercowski - producent: Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie.

 Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych

tygiel zdjcie

W dniach 13-15 października 2017 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2017, odbędzie się X wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW”’ organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.

Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.

Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:

  • mięso świeże oraz produkty mięsn,
  • orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce,
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze,
  • gotowe dania i potrawy,
  • napoje (alkoholowe i bezalkoholowe), 
  • inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp), które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.

Zgłoszone do konkursu produkty:

  1. Miód nektarowo - spadziowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy z Łęczycy

  2. Miód rzepakowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy z Łęczycy

  3. Jogurt naturalny 9% - PPH Klimeko Bogusław Klimczak

  4. Buraczki i piękny Jaś - Przetwórstwo Owoców i Warzyw "DROS" Sp. J.

  5. Przysmak z dyni - Przetwórstwo Owoców i Warzyw "DROS" Sp. J.

  6. Truskawka suszona 100% - Amkez Food Sp. Z o.o.

  7. Pomidor suszony 100% - Amkez Food Sp. Z o.o.

  8. Syrop z bzu czarnego słodzony miodem rzepakowym - Łukasz Ceroń

  9. Deser kokosowy pitny - Rafał Szewczyk KOKO YOGO

  10. Deser z kaszy jaglanej z kakao - Rafał Szewczyk KOKO YOGO

  11. Chrzan tarty z sokiem z jeżyn - Krzysztof Gasiecki

  12. Chrzan tarty z octem jabłkowym - Krzysztof Gasiecki

  13. Domowy pasztet z dziczyzny - KOWAL Aleksandra Kowalska

  14. Domowe zrazy wołowe zawijane - KOWAL Aleksandra Kowalska

  15. Powidła truskawkowo-rabarbarowe - Jadwiga Ratajczyk - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich

  16. Ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim - Kozia Farma Katarzyna Olszewska

  17. Twarożek kozi z suszonymi pomidorami i oliwą - Kozia Farma Katarzyna Olszewska

  18. Twaróg chudy - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie

  19. Smalec z Nagawek - Elżbieta Krajewska

  20. Ciastka twarogowe z Nagawek - Elżbieta Krajewska

  21. Kiełbasa swojska z oczkiem z Zaborowa - ZPM Czapnik

  22. Baleron wędzony z Zaborowa - ZPM Czapnik

  23. Ciasto drożdżowe z Koluszek - PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska

  24. Chleb żytni z ziarnami z Koluszek - PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska

  25. Sok wiśniowy - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

  26. Sok jabłkowy z sokiem z owoców róży - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

  27. Kaszanka gryczana gospodarza - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności

  28. Kiełbasa swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności

  29. "Smorodinówka" nalewka z czarnej porzeczki - Czesław Maszczyk

  30. Konfitura z czarnej porzeczki - Czesław Maszczyk

  31. Ser jersey dojrzewający - Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy

  32. Śmietana kwaśna jersey - Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy

  33. Obwarzanki tomaszowskie - Wyrób i sprzedaż obwarzanków Mariola Krzysztofik

  34. Buraki plastry 500 ml - ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna

  35. Filet z indyka wędzony parzony - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku

  36. Chleb z żurkiem 1,20 kg - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku

  37. Ser twarogowy szczercowski - Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska

  38. Masło ekstra tradycyjne naturalne szczercowskie - Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska

  39. Piwo miodowe - Marek Kaczorowski PIWOMAR- BROWAR KOREB

  40. Karmelizowana gruszka z czuszką w roladkach - Feliksowy Dworek Adam Szadkowski

  41. Zielona energia w roladkach - Feliksowy Dworek Adam Szadkowski

  42. Twaróg domowy z Warychowa - Maria Warych gospodarstwo agroturystyczne "WARYCHOWO"

  43. Sok z kwiatów bzu czarnego - Maria Warych gospodarstwo agroturystyczne "WARYCHOWO"

  44. Miód faceliowy - Dariusz Serafiński

  45. Miód akacjowy z woskowym plastrem - Dariusz Serafiński

  46. Elokogiczny kwas chlebowy - EKO-NATURA s.c. A.Dadusz, P.Oleszcak

  47. Elokogiczny kwas chlebowy z imbirem - EKO-NATURA s.c. A.Dadusz, P.Oleszcak

  48. Rolada Szwedzka - Zakład Cukierniczy R. Dybalski, B.Dybalska s.c.

  49. Miód lipowy. Pasieka Zbigniewa Sokołowskiego - Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi

  50. Miód wielokwiatowy z domieszką nektaru z lnianki siewnej. Pasieka Bartłomieja Piotrowskiego - Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi

  51. Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków

  52. Kugel łodzki na gęsinie - Krucjata Smakiem Dariusz Janicki

  53. Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Dmosińskiej w Nagawkach

  54. Rogaliki drożdżowe bez cukru - Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Dmosińskiej w Nagawkach

  55. Sok 100% z malin - Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna

  56. Syrop z owocu czarnego bzu - Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna

  57. Kiełbasa Felinowska - Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak



Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera!

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz