XIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD & IX Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO - Edycja: 2020-10-02 - 2020-10-04
Niedziela 4/10/2020 r.
Program wydarzeń towarzyszących targom:
Warsztaty kulinarne z Book&Cook (strefa warsztatowa)
godz. 11:00 – 12:30, prowadzący: Bartosz Snecz Dębski (strefa warsztatowa) - Liczba miejsc ograniczona - Bilety
Orientalne zero waste
Filozofia Zero Waste nabiera rozpędu i zaczyna obejmować coraz więcej aspektów naszego codziennego życia. To bardzo ważne w kontekście alarmujących sygnałów o stanie naszej planety. Ideę zero waste możemy z powodzeniem stosować także w naszej kuchni!
Celem warsztatów kulinarnych będzie pokazanie, jak przygotować oryginalne dania inspirowane modną kuchnią azjatycką , jednocześnie nie marnując niczego, jak dać drugie życie produktom spożywczym przygotowując z nich pyszny, pełnowartościowy i ciekawy posiłek!
Warsztaty poprowadzi Bartosz Snecz Dębski - zakochany w azjatyckich smakach, czerpiący inspiracje z całego świata, pochodzący z Łodzi kucharz, który pracował w wielu restauracjach, zarówno
w Łodzi jak i w Warszawie. Współpracujący na stałe ze studiem kulinarnym Book&Cook.
Menu:
- Curry zero waste z warzywami, ziemniakami i mlekiem kokosowym
- Mus sernikowy z mango, ananasem, gorzką czekoladą i tajską bazylią
V Forum Alergii 2020 Hipoalergiczni- 12:00-14:30 (strefa konferencyjna)
CO WSPÓLNEGO MA GLIFOSAT Z ALERGIĄ I RAKIEM?
godz. 12:00 – 14:30
Prowadzenie: Żaneta Geltz
redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni, www.hipoalergiczni.pl
Eksperci:
PROFESOR DR HAB. EWA REMBIAŁKOWSKA
ZAKŁAD ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA I KONSUMPCJI SGGW
DR N. MED. BARBARA MAJKOWSKA-WOJCIECHOWSKA
UNIWERSYTET MEDYCZNY
STOWARZYSZENIE POMOCY CHORYM NA ASTMĘ I CHOROBY ALERGICZNE
DR N. MED. DANUTA MYŁEK
SPECJALISTA ALERGOLOG, DERMATOLOG
CENTRUM ALERGOLOGII PROGRES W WARSZAWIE
Pierwsze FORUM ALERGII miało za zadanie przybliżyć podstawy astmy i alergii, drugie - odpowiedziało na pytania, co robić, by wzmocnić organizm i unikać alergii. Trzecie i czwarte FORUM ALERGII było poszukiwaniem winowajców za nasz stan choroby, m.in. oskarżyliśmy skażoną chemią rolną pszenicę. Podczas piątej edycji będziemy szukać odpowiedzi na kolejne pytania:
- CZYM JEST GLIFOSAT?
- Czy każdy powinien bać się glifosatu?
- Z jaką żywnością go zjadamy?
- Co wspólnego ma glifosat i żywność GMO?
- Z jakiego powodu niektóre kraje chcą wycofać glifosat z rynku?
- Jaki jest związek pomiędzy glifosatem a otyłością i nadwagą?
- Czy spożywanie konwencjonalnej żywności zwiększa ryzyko alergii, atopii i nowotworów?
- Dlaczego jest tyle kontrowersji wokół herbicydów i GMO?
- Co jeść, żeby uniknąć zagrożeń i utraty zdrowia? Plan wsparcia.
Zabierz notatnik. Zadaj swoje pytania i rozwiej swoje wątpliwości podczas forum.
Uzyskaj rzetelną, naukową odpowiedź. Zarezerwuj dla siebie miejsce siedzące.
kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.