W dniach 12-14 października 2018 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas NATURA FOOD 2018, odbędzie się XI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW”’ organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 7 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne,
- wyroby piekarnicze i cukiernicze,
- gotowe dania i potrawy,
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe),
- sery i inne produkty mleczne
- inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.), miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp), które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Ubiegłoroczni zwycięzcy
Produkty zgłoszone do konkursu w 2018 roku:
1)Pierogi z serem i malinami – KOWAL Aleksandra Kowalska
2)Gołąbki domowe - KOWAL Aleksandra Kowalska
3)Sok pomidorowy- Przetwórstwo Owoców i Warzyw „DROS”
4)Maślanka naturalna MU – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu
5)Kefir - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu
6)Kiełbasa Szlachecka - „Dobry Smak" - Paweł Mikuś
7)Pieczona kiełbasa - „Dobry Smak" - Paweł Mikuś
8)Kefir naturalny- KLIMEKO Sp. z o.o. sp.k.
9)JeMy coconut yogurt alternative - Zakład Produkcji Spożywczej Rafał Szewczyk
10) Miód chabrowy - Gospodarstwo Pasieczne "Pszczeli Gaj" Justyna Babicka
11) Miód akacjowy - Gospodarstwo Pasieczne "Pszczeli Gaj" Justyna Babicka
12) Makaron Wstążka ze świeżych jaj 400 g -
13) Kefir - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie
14) Śmietanka 30% - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie
15) Kiełbasa z dziczyzny - Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak
16) Szynka z dzika - Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak
17) Jabłko suszone bez skórki 100% - AMKEZ FOOD Sp. z o.o.
18) Burak suszony 100% - AMKEZ FOOD Sp. z o.o.
19) Kiełbasa Swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności
20) Salceson z Kazimierza - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności
21) Sernik z Koluszek - PPHU Zakład Piekarski Elżbieta Olszyńska
22) Chleb jaglany z Koluszek - PPHU Zakład Piekarski Elżbieta Olszyńska
23) Miód gryczany - Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński
24) Miód rzepakowy - Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński
25) Sok wiśniowy - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
26) Sok jabłkowy z kwiatem z bzu czarnego - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
27) Ekologiczny kwas chlebowy na miodzie - EKO-NATURA S.C. A. Dadusz, P. Oleszczak
28) Napój „Jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego - PPHU "DUNINEX II" s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
29) Kiełbasa z szynką i schabem - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Koniarek" Andrzej Koniarek
30) Szynka tradycyjna - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Koniarek" Andrzej Koniarek
31) Ogórki Dworskie na occie jabłkowym - "ZPHU MORYŃ" Włodarczyk i Moryń s.j
32) Dżem ze Smrodziny (czarnej porzeczki) - Łukasz Ceroń
33) Dżem z bzu czarnego - Łukasz Ceroń
34) Pralina dynia z jarzębiną - Zakład Cukierniczy R. Dybalski, B.Dybalska s.c.
35) Pralina czarna porzeczka w białej czekoladzie - Zakład Cukierniczy R. Dybalski, B.Dybalska s.c.
36) Konfitura szlachecka z wiśni - Czesław Maszczyk
37) Wiśniówka na miodzie - Czesław Maszczyk
38) Piwo Ciemne Korzenne – Herbowe - Marek Kaczorowski PIWOMAR- BROWAR KOREB
39) Miód wiesiołkowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy w Łęczycy
40) Miód z pigwą - Rejonowe Koło Pszczelarzy w Łęczycy
41) Ser dojrzewający z kozieradką - Gospodarstwo Rolne Joanna i Przemysław Nasarzewscy
42) Miód kremowany z Brzezin - Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie, Łukasz Gładys
43) Groseran Królewski - Monika Lasoń GROSER
44) Sok 100% z czarnej porzeczki - Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna
45) Kluski żelazne - Gospodarstwo agroturystyczne "WARYCHOWO"
46) Ogórki Mikroorganiczne z Warychowa - Gospodarstwo agroturystyczne "WARYCHOWO"
47) Pasztet z karpia - PPHU HORYZONT Wojciech Oleśko
48) Paprykarz Sereczyński - PPHU HORYZONT Wojciech Oleśko
49) Twaróg półtłusty - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łasku
50) Ser biały z rozmarynem – Kozia Farma Katarzyna Olszewska
51) Bułka owsiano – orkiszowa 80g - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
52) Skrzydełka faszerowane - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku
53) Chleb Polski - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku
54) Podpłomyk w stylu Alzackim - Sloth Food Bartłomiej Janicki