IV Międzynarodowy Kongres Biogospodarki organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego odbędzie się w Łodzi w dniach 6-7 października 2016 r. w „EC1 Łódź – Miasto Kultury”, zrewitalizowanej najstarszej łódzkiej elektrowni. Tegoroczna, czwarta edycja Kongresu Biogospodarki, organizowana jest w ramach Tygodnia Biogospodarki, którego częścią będą Targi NATURA FOOD i beECO 2016 (7-9.10.2016).
Celem Kongresu jest tworzenie korzystnej atmosfery wokół innowacyjnego, efektywnego i konkurencyjnego podejścia do wsparcia rozwoju biogospodarki. Tegoroczna, czwarta edycja Kongresu Biogospodarki, organizowana w ramach Tygodnia Biogospodarki jest dwudniowym wydarzeniem, w którym aktywny udział biorą przedstawiciele środowisk biznesowych, samorządowych, sfery badawczo – naukowej, organizacji oraz instytucji otoczenia biznesu wspierających rozwój biogospodarki, zarówno z Polski jak i z zagranicy. Jest to doskonała okazja do wymiany wiedzy i doświadczeń z gośćmi z całego świata, a także nawiązania nowych kontaktów biznesowych.
Podczas Kongresu zostanie podpisana umowa pomiędzy Regionami a Bio-Based Industries Joint Undertaking, dotycząca wspólnych działań, synergii i wspierania uczestnictwa polskich firm w programie Horyzont 2020. Na Kongresie zostanie zawiązane Forum Bioregionów Europy Środkowej i Wschodniej.
Udział w kongresie - rejestracja.
Targi NATURA FOOD i beECO to dwie komplementarne imprezy, które stanowią unikatowe wydarzenie ekologiczne na skalę międzynarodową, poświęcone ekoproduktom, ekożywności oraz produktom naturalnym, regionalnym i tradycyjnym. Targi są także idealnym miejscem do poznania międzynarodowych trendów rozwoju rolnictwa, ochrony środowiska i powiązanych z nimi branż, a także doskonałą okazją do bezpośredniego kontaktu z podmiotami funkcjonującymi na tych rynkach. Co roku w przedsięwzięciu uczestniczy blisko 350 wystawców zarówno z Polski, jak i z zagranicy.
Targi NATURA FOOD i beECO cieszą się ogromnym zainteresowaniem miłośników bioproduktów, ekożywności, ekologicznych kosmetyków i akcesoriów codziennego użytku, produktów tradycyjnych i produktów wytwarzanych z przyjaznych dla środowiska materiałów. Ponad 50% odwiedzających stanowią przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności. Podczas Targów odbywają się również branżowe wydarzenia towarzyszące, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród uczestników targów.