XXV Targi Regiony Turystyczne NA STYKU KULTUR - Edycja: 2019-03-22 - 2019-03-24

Polski Producent Żywności 2019

Polski Producent Żywności 2019

Inicjatywa „Polski Producent Żywności” jest organizowana przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i opiera się na zgłaszanej przez firmy rolno- spożywcze stałej potrzebie istnienia sprawnie, zorganizowanej, a przede wszystkim skutecznej promocji. Celem Inicjatywy od momentu, kiedy bierze w niej udział Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, czyli od 2007 roku jest wyróżnianie i promocja najlepszych polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością, dzięki której są one gotowe do konkurowania nie tylko na rynku krajowym, ale również europejskim.

Wysoką rangę przedsięwzięcia podkreśla fakt, że każda jego edycja odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, udział w nim bierze liczna grupa parlamentarzystów, w jego realizacji pomagają Urzędy Marszałkowskie w całym kraju, a patronat medialny sprawują : liczne media ogólnopolskie, regionalne i branżowe. Uroczyste nadanie tytułów odbywa się podczas corocznych Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i towarzyszy im wystawa nagrodzonych produktów. Medialnym pokłosiem każdej edycji jest specjalne wydawnictwo przedstawiające laureatów, swoisty katalog najlepszych polskich przedsiębiorstw produkujących żywność. W dotychczasowych edycjach Inicjatywy brały udział wszystkie regiony kraju. O uzyskanie tytułu PPŻ ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju.

W dniach 22-24 marca 2019 roku na terenie Hali EXPO, przy ul. Politechniki 4 w Łodzi, odbędzie się kolejna już XXV edycja Targów Turystycznych „Na styku kultur”. Podczas tego wydarzenia Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, jak co roku przeprowadzi wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności, w którym udział weźmie około 20 wystawców z regionu prezentujących swoje produkty. Zostaną oni wyłonieni w wyniku naboru. Firma może zgłosić do konkursu maksymalnie 2 produkty. Organizacja wojewódzkiego etapu tego konkursu pozwoli na zaprezentowanie kulinarnych walorów naszego regionu. Producenci nominowani przez Kapitułę wojewódzką będą mogli wziąć udział w ogólnokrajowym etapie konkursu, organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, podczas targów rolnych Polagra Food. Ponadto każdy laureat otrzyma wygrawerowane tabliczki oraz dyplomy.

Kategorie konkursowe będą obejmowały 5 grup produktów:
a) mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne;
b) mleko i przetwory mleczne;
c) produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze;
d) warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory;
e) dodatki do potraw

Spośród zgłoszonych produktów zostanie wybrany laureat specjalnej nagrody Marszałka Województwa Łódzkiego dla produktu najbardziej wpisującego się w 100-letnią tradycję Województwa Łódzkiego. Produkt charakterystyczny, który wywarł duże znaczenie kulinarne i kulturowe na terenie naszego województwa na przestrzeni lat ( np. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, uzyskał certyfikat Jakość Tradycja).



Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera!

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz